Η Διεθνής Ημέρα Βιοποικιλότητας (22/05) και η Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 (21/05) έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, η οποία φιλοξενεί ένα από τα σημαντικότερα αποθέματα Βιολογικής Ποικιλότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσω της συμμετοχής της στο μεγαλύτερο στον κόσμο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, προστατεύει τα πλέον απειλούμενα είδη και οικοτόπους της Ευρώπης.
Η Ελλάδα παρά το μικρό της μέγεθος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών (μεγάλη κλιματική, τοπογραφική και γεωμορφολογική ποικιλότητα) συγκαταλέγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υψηλότερη Βιοποικιλότητα καθώς διαθέτει μεγάλο βιολογικό πλούτο. Χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα και πανίδα, μεγάλη ποικιλία οικοσυστημάτων και τοπίων. Φιλοξενεί πολύ μεγάλο αριθμό ειδών με υψηλά ποσοστά ενδημισμού αποτελώντας καταφύγιο πολλών απειλούμενων και σπάνιων στην υπόλοιπη Ευρώπη ειδών.
Στη χώρα απαντώνται δεκάδες χιλιάδες είδη και πληθώρα τύπων οικοτόπων εκ των οποίων, 89 τύποι οικοτόπων, 63 είδη φυτών, 44 είδη ασπόνδυλων, 17 είδη αμφιβίων, 51 είδη ερπετών, 59 είδη θηλαστικών, 65 είδη ιχθύων και 321 είδη πτηνών είναι Κοινοτικού ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα έχει εντάξει στο δίκτυο Natura 2000 το 28% της χερσαίας επιφάνειας και το 20% της συνολικής θαλάσσιας έκτασης της χώρας.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης συμμετέχει στο δίκτυο σε ποσοστό περίπου 20% επι του συνόλου, διαθέτει 89 (από 446 συνολικά) περιοχές, εκ των οποίων οι 35 έχουν χαρακτηριστεί ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για την ορνιθοπανίδα, 47 ως Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ), 4 περιοχές αποτελούν ΖΕΠ και ΕΖΔ και 3 αποτελούν προτεινόμενους Τόπους Κοινοτικής Σημασίας.
Το μωσαϊκό των παραπάνω προστατευόμενων περιοχών εξαπλώνεται από τον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου (βιογενετικό Απόθεμα και Απόθεμα της Βιόσφαιρας σύμφωνα με την UNESCO) μέχρι το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, από το Δέλτα Έβρου μέχρι το Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, ενδεικτικό της ιδιαίτερης οικολογικής αξίας και σημασίας των προστατευόμενων περιοχών της Α.Δ.Μ-Θ.
Η κύρια ευθύνη διαχείρισης του δικτύου Natura 2000 ανήκει στο ΥΠΕΝ. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης εμπλέκεται στη διοίκηση του δικτύου μέσω των δασικών υπηρεσιών και μέσω της περιβαλλοντικής αδειοδότησης δραστηριοτήτων και έργων και με το έργο της συμβάλει στη καλύτερη διατήρησή τους με την αποφυγή δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις τόσο στα σπάνια είδη και στους τύπους οικοτόπων όσο και στην ακεραιότητα των περιοχών αυτών.
Η διατήρηση υψηλού επιπέδου βιοποικιλότητας έχει αναμφισβήτητη σημασία για την υγεία του πλανήτη και για τον άνθρωπο, ιδιαίτερα κρίσιμη στις σημερινές συνθήκες κλιματικής αλλαγής που βιώνει ο πλανήτης.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Περιβαλλοντικών Θεμάτων Α.Δ.Μ-Θ.
gtypouenviro@damt.gov.gr